Maart 2019

Hallo iedereen!

Het jaar is veelbewogen begonnen met onder meer een wedstrijd, een concert, examens en een afscheid (plus een welkom)!

Op 19 januari namen de leden van ons twirlteam het op tegen dat van Eemskapel Roodeschool, tijdens de door de verenigingen zelf georganiseerde onderlinge wedstrijd. De deelnemers gingen met elkaar de strijd aan in verschillende categorieën, waarbij zij beoordeeld werden door een ervaren jury. Wekenlang hadden de dames, waarvan sommige nog heel jong, geoefend, om hun zelfgemaakte show(s) aan het grote publiek te laten zien. De onderdelen dancetwirl, twirling, kidstwirl en basic strut kwamen allemaal aan bod, op hun beurt ook weer onderverdeeld in o.a. leeftijd, niveau en samenstelling (solo, duo, ensemble). Aan het einde van de middag bleek dat er genoeg prijzen te vergeven waren: Melody Kleinmeulman won in de categorie basic strut, Maren Schuur was beste kidstwirler en het  meest spectaculaire optreden was van het Ensemble A (Wia Niewijk, Marissa Bolhuis en Stèfanie Wassenaar). Alle deelnemers gefeliciteerd! Een uitgebreid verslag en alle uitslagen zijn te vinden in de nieuwssectie op www.excelsiorbaflo.nl. Het was een geslaagde wedstrijd, en bovendien een goede oefening voor het komende seizoen, want de eerstvolgende wedstrijd staat gepland op 23 maart in Heereveen.

Het Nieuwjaarsconcert van 26 januari was ook een groot succes. Het concert was deze keer een samenwerking tussen Excelsior Baflo en Opwaarts Uithuizen, een combinatie die o.l.v. dirigent Arend Gerds al vaker van zich heeft laten horen in recente jaren. Het repertoire bestond uit muziek uit afwisselende genres: van stevige mars Punjaub totkoraal Grace and Glory, en van populaire Hollandse Hits tot concertwerk La Storia. Om het geheel nog een stukje indrukwekkender te maken konden de orkesten rekenen op versterking van de malletband van Excelsior tijdens de stukken Roll Tide en Rhythm Forever (resp. opening en afsluiter van het concert). Daarnaast lieten de slagwerkers, onder leiding van Gerwin van der Leij, hun eigen muziek horen, zoals de hit Do I Ever van de band Kensington en het betoverende Comptine d’un autre été: l’après-midi uit de film Amélie. Het meest indrukwekkend van alles was uiteraard de jeugd. De leerlingenorkesten van beide clubs, Excellio en de Opmaten, hebben ’s middags gerepeteerd (daarna lekker patatjes gegeten), en zorgden ’s avonds voor een vrolijke noot in het programma.

Twee van onze malletbandleerlingen zijn op 16 februari met hele goede cijfers geslaagd voor onderdelen van hun slagwerkdiploma’s. Carsten Goelema voor de keuzemodule Setup (op marimba, gecombineerd met andere instrumenten) en Jelwin Dotinga voor de verplichte module Snaredrum. Heel goed gedaan!

In februari vindt ieder jaar de algemene ledenvergadering (ALV) plaats, zo ook in 2019. Op deze jaarvergadering worden allerlei belangrijke zaken aangaande het reilen en zeilen van de vereniging besproken met de leden. Eén van de punten op de agenda is de bestuursverkiezing, en dit jaar stond er “Aftredend: Jan Kruizenga, niet herkiesbaar”. In de Ommelander Courant van maandag 18 februari stond daarover o.a. het volgende:

“Kruizenga had al enkele jaren aangegeven dat hij het tijd vond voor een nieuwe voorzitter en nieuwe bestuursleden, maar bij gebrek aan opvolging heeft hij zijn aftreden steeds uitgesteld. Vrijdag kon de vereniging er echter niet meer aan ontkomen.”

Dat is wel even wennen, voor Jan en voor de vereniging, want al met al is hij zo’n 25 jaar voorzitter geweest van Excelsior (en zelfs al bestuurslid vanaf 1977)! U kunt zich voorstellen dat er in zo’n periode heel veel is gebeurd. Zoals op de vergadering werd genoemd zijn Jan en Excelsior zo’n beetje synoniemen geworden van elkaar. Jan blijft gewoon muzikant in het orkest, en heeft bovendien voorlopig waarschijnlijk nog wel een functie als vraagbaak voor het zittende bestuur. Al is hij er zelf van overtuigd dat zij zich ook prima zonder hem zullen redden. De nu oud-voorzitter kreeg op zijn afscheid als bestuurder een hoop mooie woorden, veel waardering en een staande ovatie. Gelukkig voor onze vereniging stond er óók op de agenda dat Yvette Oostelbos zich kandidaat stelde als bestuurslid. Uiteraard kon zij rekenen op de steun van aanwezige leden, en mag ze zich nu officieel bestuurslid noemen. Welkom Yvette!

Dit was nog maar een korte opsomming van het begin van het jaar, maar we zijn natuurlijk nog lang niet uit-gemusiceerd en uit-getwirld. Zo is er in 2019 geen donateursconcert zoals u dat van ons gewend bent, maar hebben we op zaterdag 28 september een hele dag aan entertainment gepland in het kader van ons 120-jarig jubileum. De voorbereidingen zijn al in volle gang, maar voordat het zover is hopen we u te zien bij één (of al) van onze andere activiteiten.

Spread the word. Share this post!