Geslaagd donateursconcert 2022

Vrijdagavond 22 april 2022 was de Immanuelkerk in Baflo omgetoverd tot podium voor de leden van c.m.v. Excelsior, in het kader van het jaarlijkse donateursconcert. Als rode draad door de avond liep het thema Samen.

Het concert werd geopend door het orkest, o.l.v. dirigent Hans Toebes, met het nummer Song of Israël, een bewerking van het lied Door de Wereld Gaat een Woord. Dit lied werd even later als openingskoraal gespeeld en meegezongen. In het openingswoord benoemde bestuurslid Yvette Oostelbos hoe dankbaar de vereniging is dat er, na drie jaar afwezigheid, weer een donateursconcert georganiseerd en bovendien uitgevoerd kan worden. In de afgelopen jaren heeft Excelsior een aantal keer optredens tot in de puntjes voorbereid, waaronder het donateursconcert van 13 maart 2020, om deze vervolgens af te moeten gelasten.

Het programma werd vervolgd met onder andere het liedje Zij aan Zij van Kinderen voor Kinderen, nog verder opgevrolijkt door het twirlteam dat op de voorgrond een dans liet zien die zij speciaal ingestudeerd hadden voor deze gelegenheid. Ellen Dijkman speelde een prachtige solo op haar altsaxofoon bij Thinking of You. Het twirlteam betrad het podium voor hun show op het nummer Need Someone, onder leiding van instructrice Stèfanie Wassenaar. Daarna was het tijd voor een bijzonder moment: het huldigen van de jubilea. Ellen Dijkman en Mieke de Groot kregen een speldje voor hun 25-jarig lidmaatschap van de vereniging en Stéfanie Wassenaar was 20 jaar lid van het twirlteam. Orkestlid Jan Werkman deed daar nog een schepje bovenop, want hij is inmiddels al meer dan 50 jaar muzikant, en bovendien zeer gewaardeerd lid van Excelsior.

Na de pauze konden de toeschouwers nog een keer genieten van enkele twirlteamleden. Lotte Terol liet haar solo zien, en Tessa Laan en Madeline Werkman showden hun duo. Daarna stond er simpelweg “Verrassing” in het programmaboekje. Dit bleek een spontaan optreden van een viertal slagwerkers te zijn. Sinds eind 2019 heeft Excelsior geen malletband meer, dus dit was een zeer welkome verrassing. De muzikanten brachten een aantal nummers ten gehore, waaronder een betoverend duet van oud-Excelsior leden Gerwin van der Leij en Carsten Goelema. Het publiek was muisstil toen zij Comptine d’un autre été: l’après-midi uit de film Amélie op marimba speelden. Het orkest nam het ten slotte weer over, en sloot de avond af met onder meer We All Stand Together van Paul McCartney.

Het thema Samen kwam tijdens het concert niet alleen in de muziek en dans naar voren, maar ook in samenwerking. Het orkest werd namelijk bijgestaan door een aantal gastspelers van onder andere muziekvereniging Boréas uit Usquert. Beide verenigingen zijn de laatste jaren uitgedund, en op deze manier kunnen zij elkaar bij optredens mooi aanvullen. De goede sfeer en positieve reacties na afloop doen Excelsior terugkijken op een succesvol donateursconcert!

Spread the word. Share this post!