Mei 2017

Hallo iedereen!

Op vrijdagavond 31 maart was de Immanuëlkerk in Baflo omgetoverd tot podium voor de leden van de vereniging in het kader van het traditionele donateursconcert. De avond droeg het thema Excelsior goes Hollywood. Dat daar geen twijfel over bestond werd bij het betreden van de kerk al duidelijk: de iconische witte letters uit de heuvels van LA hingen ter decoratie bij de ingang. Ter voorbereiding op het concert zocht de hele vereniging naar inspiratie uit de film-, show- en entertainmentwereld.

Malletband, orkest en twirlteam openden de avond gezamenlijk met het stuk Chariots of Fire uit de gelijknamige film. Tijdens het spelen werd ieder lid aan het publiek voorgesteld door presentator en malletbandlid Bas de Boer, compleet met klassieke volgspot. Na een kort openingswoord en gebed door voorzitter Jan Kruizenga werd openingskoraal Zolang er mensen zijn op aarde gespeeld en meegezongen. Daarna vervolgde het orkest het programma, onder leiding van dirigent Arend Gerds, met Concierto de Aranjuez (bugelsolo’s door Rian Oosterhoff en Mieke de Groot), Variazioni in Blue en Londonderry Air (euphoniumsolo door Nick Buist). Een hoogtepunt van de avond was het optreden van jeugdorkest Excellio. Excellio bracht een drietal nummers ten gehore, maar ook het publiek mocht zijn muzikale talenten laten horen tijdens het toezingen van jarig Excellio-lid Naomi van der Veen! Na een groot applaus voor de jonge leden was het de beurt aan de malletband, onder leiding van instructeur Gerwin van de Leij. Zij waren al helemaal in de sfeer van de films met hun uitvoeringen van 2001: A Space Odyssey, You’re So Cool (uit True Romance), Raiders March (Indiana Jones) en Jurassic Park.

Er was veel te zien bij de shows van de twirlteams. Het D-team trapte af met hun mooie show L.O.V.E., waarna het beurt was aan de allerkleinste leden van de vereniging: de meisjes van het nieuwe onderdeel mini-twirl. Zij gingen samen met instructrice Janneke Meijer op zoek naar goud in hun optreden Jul & Julia en de Verdwenen Piratenschat, en ontvingen een enorm applaus. Maar liefst vijftien twirlsters betraden daarna het podium voor de show genaamd Dancing On My Own. Samen vormen zij het Large Team Senior. Het Ensemble A, met vier leden, sloot het eerste deel van het programma af met To Build a Home.

Na de pauze, waarin bezoekers een zakje verse popcorn konden halen, vermaakte de malletband de bezoekers met meer beroemde filmmuziek, inclusief bijpassende kostuums. Zo stonden er onder meer een James Bond, een Darth Vader en een Indiana Jones achter de instrumenten. Eerst speelden ze The James Bond Theme, daarna Star Wars, Circle of Life (met saxofoonsolo vanaf de galerij door Arend Gerds en bells-solo door Aafke Oudman) en The Muppet Show Theme (drumsolo door Jelwin Dotinga). Het twirlteam had daarna de onverdeelde aandacht van het publiek tijdens hun show Guess the Movie. Het was aan de bezoekers om alle 26 films te raden die in deze indrukwekkende show werden uitgebeeld. Degene met de meeste goede antwoorden ontving een bioscoopbon en een heuse award. The Godfather, Titanic, Forrest Gump, Braveheart, Harry Potter: ze kwamen allemaal voorbij. Ook de muzikanten van het orkest waren verkleed. De kleine zeemeermin speelde saxofoon, Aladdin en Belle bugel en Robin Hood stond te dirigeren. Zo brachten zij Disney Film Favorites, The Lion King: Can You Feel the Love Tonight (bugelsolo’s door Marit van Dijk en Simon Evenhuis), Instant Concert en Good Vibrations ten gehore. Zoals de avond gestart werd, werd deze ook weer afgesloten: gezamenlijk. Malletband en orkest speelden Happy, het aanstekelijke nummer uit de soundstrack van Verschrikkelijke Ikke 2. Na de uitreiking van de Excelsior Awards (het dankwoord), een muzikale toegift en de tombola was het concert ten einde. Daarbij was er nog even speciale aandacht voor malletbandlid Sikke Ritsema. Sikke heeft na 45 jaar muzikant te zijn geweest, waarvan 30 jaar bij Excelsior, besloten zijn grote trom stokken in te leveren. Zoals Bas het zei: het zal voor de malletband wel even wennen zijn zonder hem, maar we zijn dankbaar voor zijn inzet en lange lidmaatschap van de vereniging.

De avond was al met al een flinke zit, maar wel ontzettend mooi! De grote belangstelling van bezoekers en hun vele positieve reacties na afloop hebben zeker geholpen ook dit donateursconcert weer tot een groot succes te maken. Foto’s van de avond, gemaakt door fotograaf Ricardo, zijn te vinden op onze fotopagina.

Het weekend na het concert was het weer tijd voor heel wat anders: op 7 en 8 april kwamen we bij u aan de deur met de verkoop van toiletpapier. Ook was er die zaterdag een twirlwedstrijd in Groningen. De uitslagen daarvan vindt u hier de volgende maand, samen met de resultaten van de wedstrijd in Drachten op 29 april. Nieuwsgierig? Deze uitslagen kunt u ook vinden op de website van de NBTA.

Donderdag 27 april is het Koningsdagconcert in samenwerking met muziekvereniging Sereno. Aanvang is om 10.30 uur bij Viskenij. Op zondagavond 30 april begeleiden orkestleden een Grunneger dainst o.l.v. dominee van Eerden in de kerk van Westerbroek. Deze begint om 19.00 uur.

Het orkest verleent op 4 mei medewerking aan de Dodenherdenking in Den Andel. In de week van 14 mei lopen leden van Sereno en Excelsior met de jaarlijkse collecte voor het Prins Bernard Cultuurfonds, ook wel de Anjeractie genoemd. De helft van de opbrengst van de collecte is voor de verenigingen, daarvan worden bijvoorbeeld nieuwe instrumenten, kostuums en andere materialen bekostigd. De andere helft gaat naar cultuur en natuur in de regio.

Op donderdagavond 18 mei ruilt het orkest de repetitieavond in voor de begeleiding van de afsluiting van de Viskenij zangavonden met liederen uit de Johannes de Heer bundel. In verband met het 35-jarig bestaan van de zangavond wordt dit een bijzondere editie.

Ten slotte, u kon het al eerder lezen: geweldige berichten voor de leerlingen die op 15 april hun muziektheorie-examen deden, want ze zijn allemaal geslaagd. Mathijs Muller, Jelwin Dotinga, Maud Zuidema, Carsten Goelema en Willeke Buist: goed gedaan, van harte gefeliciteerd

 

 

Spread the word. Share this post!