Christelijke Muziekvereniging Excelsior werd in 1899 opgericht in het Noord-Groningse dorpje Baflo. De vertaling van het Latijnse woord Excelsior is “steeds hoger”.

Onze vereniging is in het gelukkige bezit van de notulen van jaar- en be­stuursvergaderingen vanaf het jaar 1905 (de eerste jaren zijn er geen verslagen gemaakt). Zo weten we bijvoorbeeld dat Excelsior één van de eerste amateurverenigingen was die voor de radio optrad, zowel landelijk als lokaal, zoals voor de N.C.R.V. en Radio Noord.

In het verleden waren ook de concoursen, die eenmaal per jaar in de Harmonie in Groningen werden gehouden, een gebeurtenis waar het hele jaar naar toe geleefd werd. Excelsior blies in de hoogste afdelingen haar toontje mee.

In de jaren vijftig werd er een drumband aan de vereniging toegevoegd. Tot die tijd bestond Excelsior alleen uit het fanfareorkest. De drumband was in het begin onderdeel van de christelijke gymnastiekvereniging. In de zestiger jaren werd de drumband uitgebreid met een klaroenkorps. Dit korps bestaat al lang niet meer en de klaroenen (trompetten zonder ventielen) zijn verkocht. In de loop der jaren is de drumband melodische instrumenten als lyra’s en xylofoons gaan gebruiken en de naam werd gewijzigd van drumband naar malletband (een mallet is een stok om melodisch slagwerk te bespelen). In de jaren zeventig werd het majorette­peloton opgericht en iets later kwamen ook de minirettes erbij. Tegenwoordig noemen we dit peloton het twirlteam.

In 1974, Excelsior werd 75 jaar, werd onze vereniging koninklijk onder­scheiden met de Erepenning van Verdienste. 25 jaar later, op 5 juni 1999, vierde Excelsior haar 100-jarig bestaan. ’s Middags was er een grote parade van verscheidene korpsen door het dorp en ’s avonds vond het grote jubileumconcert plaats. De hele dag was een enorm groot succes met oud-leden vanuit alle hoeken van de wereld, waaronder Australië en Amerika.

De huidige drie hoofdgroepen, namelijk het fanfareorkest, de malletband en het twirlteam vormen samen Christelijke Muziekvereniging Excel­sior. Ieder onderdeel heeft haar eigen leiding (dirigent, instructeur, instruc­trice) en opleiding. Iedere groep kan alleen optreden, maar ook in combi­natie met elkaar.

 

Bewaren

Bewaren